Toen de twee expats Michele Hutchison uit Engeland en Rina Mae Acosta uit Amerika in Nederland kwamen, ontdekten ze al snel dat het Nederlandse familieleven sterk verschilde van dat in hun land van herkomst. Uit een onderzoek van Unicef in 2013 bleek bovendien dat de Nederlandse kinderen één van de gelukkigste waren wereldwijd. Redenen genoeg voor hen om een boek te schrijven over wat Nederland als land voor kinderen zo bijzonder maakt. Hun conclusies: het familieleven, routine en minder stress.
Uit een artikel in the Sunday Times begin 2017 blijkt dat Michele Hutchison door haar huwelijk met een Nederlandse uitgever in Amsterdam terechtkwam. Daar verwonderde ze zich al snel over het gemoedelijke Nederlandse familieleven. Haar idee om haar kinderen in Engeland op te laten groeien, liet ze daarom snel varen. Ze koos voor Nederland en de Nederlandse opvoedstijl. Wat haar daar vooral in aanspreekt, is dat de kinderen in Nederland veel vrijheid ervaren en minder druk. ‘Dat zie je al aan de baby’s. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat Nederlandse baby’s gemakkelijker te knuffelen zijn en meer lachen dan baby’s uit andere landen. Kinderen mogen al heel jong zelf naar school fietsen en hebben op de basisschool meestal geen huiswerk. Bovendien is de druk om te presteren veel minder groot. Een Nederlandse leraar raadde me zelfs aan mijn zoon geen test te laten ondergaan voor de overgang naar het vervolgonderwijs, omdat dit hem te veel stress kon geven. Ik heb vroeger alleen maar geleerd dat ik altijd de beste moest zijn.’
Wat de twee ook opvalt aan Nederland is dat Nederlandse ouders gemiddeld 29 uur per week werken en ze noemen het een vorm van nationale trots om het werk vroeg te beëindigen voor de kinderen. ‘In Nederland werkt vijftig procent van de ouders parttime tegen 25% in Engeland. Vaders hebben papadagen, moeders bevallen thuis zonder pijnmedicatie en baby’s worden onderworpen aan een strak slaapschema. Wat ook bijzonder is, is dat 75% van de jongeren een condoom gebruikt tijdens hun eerste seksuele ervaring en dat het aantal tienerzwangerschappen in Nederland het laagst is.’ Al met al roemen de dames de Nederlandse opvoedmethode en hebben ze hun ervaringen weergegeven in een boek waarin ze veel voorbeelden en anekdotes ondersteunen met cijfers uit onderzoek.
Opvallend in hun hele verhaal is dat het centraal stellen van het familieleven, het ontbreken van stress en routine als belangrijke sleutelwoorden worden genoemd in een opvoedmethode die leidt tot gelukkige kinderen. Precies de waarden die ook bij Heemhuys in de pedagogiek sterk naar voren komen.
Lees voor meer informatie het hele artikel.